Honden

Voedselallergie bij de hond

Help! Mijn hond heeft voedselallergie!

 

Iedereen kent wel iemand die geen aardbeien of noten kan eten vanwege een allergie. Maar het zijn niet alleen mensen die allergisch kunnen reageren op voedsel. Hoewel voedselallergie niet vaak voorkomt bij honden kunnen ze het wel krijgen. Er zijn aanwijzingen dat 1-2% van de honden lijdt aan voedselallergie. De meest voorkomend symptomen van voedselallergie zijn huid en maagdarmklachten. Andere symptomen kunnen zijn hyperactiviteit, gewichtsverlies, gebrek aan energie en zelfs agressie. Iedere allergie is vervelend, maar gelukkig kan -wanneer de oorzaak bekend is- met een geschikt dieetvoer een normaal leven geleid worden.

 

voedselallergie bij honden

 

 

Wat is voedselallergie?

De meeste honden hebben op enig moment wel een keer een reactie op bepaald voedsel of bijvoorbeeld kauwbotten. Dit blijft dan beperkt tot wat dunnere ontlasting en een rommelende buik. Wanneer de oorzaak bekend is kan deze worden vermeden en zijn de problemen over. Bij voedselallergie is dit anders.  Heeft je hond voedselallergie dan produceert zijn immuunsysteem antistoffen tegen bestanddelen uit het voer. Meestal zijn dit eiwitten. Antistoffen zijn het verdedigingsmechanisme tegen ongewenste indringers en worden vaak geproduceerd om ziekteverwekkende bacteriën en virussen af te weren. Bij een allergisch dier is het immuunsysteem overactief en produceert het antistoffen tegen dingen die gewoon in het lichaam voorkomen en waarop het niet zou moeten reageren. De meest voorkomende allergenen in honden zijn rundvlees, melkproducten of gluten -allemaal eiwitten- maar in principe kan een dier voor alle andere soorten vlees een allergie ontwikkelen. Iedere keer dat het dier eet reageren de antistoffen in zijn lichaam op de voerbestanddelen en deze afweerreactie veroorzaakt dan allerlei symptomen die het dier zwaar kunnen belasten. Zijn er eenmaal antistoffen ontstaan, dan blijven deze vaak jarenlang tot levenslang aanwezig en zal het dier steeds allergisch reageren als hetzelfde voedsel weer wordt gegeten.

Voedselallergie kan gepaard gaan met andere allergieën waardoor de diagnose soms moeilijk kan zijn.

 

 Hoe weet ik dat mijn hond allergisch is voor voedsel?

Voedselallergie kan vele symptomen veroorzaken en de diagnose is soms moeilijk te stellen zonder uitgebreid onderzoek.

De diagnose voedselallergie wordt gesteld met een eliminatiedieet. Het lichaam heeft echter lang nodig om zich te “ontgiften” van de stofjes waar het allergisch voor is. Het duurt daarom minstens 6-8 weken vóór het effect hiervan kan worden ge-evalueerd. Het is hierbij essentieel dat zeer strikt alleen het voorgeschreven dieet wordt gevolgd: bij 1x “zondigen” is de hond weer terug bij af en moet de hele periode van 6 tot 8 weken opnieuw worden doorlopen.

De laboratoriumonderzoeken voor het vaststellen van voedselallergie zijn onbetrouwbaar, dus voorlopig is een eliminatiedieet de enige betrouwbare methode.

 

Wat is een eliminatiedieet?

Het meest effectief zou het zijn het dier 6-8 weken niet te laten eten, maar dat is natuurlijk onmogelijk. Daarom gaan we op zoek naar een voer dat het dier nog nooit heeft gegeten. Rund, kip, vis en graan zitten inmiddels in de meeste voeders. De kans dat een dier hier een allergie voor heeft ontwikkeld is daardoor groot. We gaan dus op zoek naar een voer met een alternatieve eiwitbron (lees vlees) en vrij van gluten. Hierbij kan worden gekozen voor eend, geit, paard, etc. Gedurende 6-8 weken mag alleen dit voedsel aan het dier worden gegeven, dus ook geen beloningssnoepjes, kauwbotten of andere tussendoortjes. Is het eliminatiedieet succesvol, dan volgt hierna de provocatie: terug naar het oude voer. De meeste baasjes kiezen er echter voor het dieet voort te zetten. Dit zal dan levenslang moeten gebeuren. Helaas kan een dier na verloop van tijd ook een allergie ontwikkelen voor het nieuwe voer, waakzaamheid blijft dus geboden. Heeft het dieet niet het gewenste resultaat dan kan verder worden gezocht naar een alternatief: er is niet 1 dieet dat geschikt is voor alle honden!!!

Helaas blijkt het zo te zijn dat veel voeders andere soorten vlees bevatten dan op de verpakking vermeld staan: bij een onderzoek van 12 verschillende populaire voeders middels DNA-onderzoek bleken 10 van de 12 voeders vervuild te zijn met andere eiwit (lees: vlees) bronnen dan op de verpakking vermeld stonden. Mogelijk is dit één van de belangrijkste redenen voor het mislukken van een eliminatiedieet. Wij hebben daarom gekozen voor een beperkt aantal dieetvoeders waarvan we kunnen garanderen dat de samenstelling zuiver is.

 

Spelregels eliminatiedieet:

  • Voer niets anders: het enige dat door de bek van de hond mag gaan is water, lucht en het voorgeschreven dieet
  • Was de voerbak en de drinkbak van tevoren zorgvuldig met warm water en zeep
  • Geef uw hond alleen voer direct uit de zak, niet uit de voerton waar het vorige voer in heeft gezeten
  • Zorg dat het dier geen toegang heeft tot ander voer (bijvoorbeeld van een ander huisdier of van de kinderen) Waarschuw ook het bezoek (opa, oma, buurvrouw etc).
  • Pas het dieet niet aan, zonder eerst te overleggen met uw dierenarts
  • Overleg regelmatig (1x/14 dagen) met uw begeleidend dierenarts: goede communicatie is de basis van een succesvolle behandeling

 

Heeft u vragen over voedselallergieën? Of bent u bang dat uw hond misschien een voedselallergie heeft? Neem dan contact met ons op voor een afspraak met de dierenarts.

 


 

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau