Honden

Atopie bij de hond

 

Ongeveer 1 op de 10 honden heeft atopie. Dit kan zich uiten als een huidprobleem, niezen of vocht uit de neus, jeuk aan de ogen of (zeer zelden) astma. Als uw hond blijft likken aan zijn pootjes of regelmatig huid- of oorinfecties heeft kan hij atopie hebben.

Wat is atopie?

Atopie is een genetische aanleg voor het ontwikkelen van een overgevoeligheid voor allerlei stofjes uit de omgeving, we noemen die allergenen). De meest voorkomende allergenen zijn huisstofmijten, pollen (gras, kruiden en bomen) schimmels en huidschilfers. Eiwitten uit het voer kunnen overigens hetzelfde beeld geven (komt minder vaak voor. Bij allergische dieren ontstaat een over-reactie bij contact met deze prikkels waarbij een ontsteking ontstaat in de huid die gepaard gaat met jeuk. Vaak raakt de weerstand van de huid hierbij verstoord waardoor bacteriën en gisten vrij spel krijgen.

Mijn hond had als pup nooit last van jeuk, waarom is het nu ineens begonnen?

Een hond met atopie worden geboren met de aanleg om allergisch te reageren. Gedurende zijn leven komt hij in aanraking met steeds meer allergenen en neemt dus ook het risico op een allergische reactie toe. De meeste honden met atopie krijgen last op een leeftijd van 1 tot 3 jaar. Honden jonger dan 6 maanden hebben zelden klachten. Wanneer deze honden jeuk hebben is er vaak wat anders aan de hand. Sommige rassen hebben meer aanleg voor het ontwikkelen van atopie, ook in bepaalde foklijnen komt het vaker voor.

Hoe weet ik of mijn hond atopie heeft?

Uw hond kan atopie hebben wanneer hij last heeft van regelmatig terugkomende oor- of huid infecties, die wel reageren op behandeling maar terugkomen na het stoppen van de therapie. Vooral de kop, de oren, het gebied tussen de teentjes, de oksels en de liezen worden aangetast. Wanneer uw hond vaak likt en bijt op deze plekken, ook al is er aan de huid (nog) niets te zien, dan is het verstandig een afspraak te maken bij uw dierenarts.

Wanneer u de volgende vragen met “ja” kunt beantwoorden, dan is er een grote kans dat uw hond atopie heeft:

  • Was uw hond jonger dan 3 jaar toen de klachten begonnen?
  • Was er al sprake van jeuk voor u veranderingen van de huid zag?
  • Is de huid tussen de zoolkussentjes rood of is de binnenkant van de oorschelp aangetast?

Hoe weet de dierenarts of mijn hond atopie heeft?

De verdenking van atopie begint vaak wanneer uw hond terugkomende huid- of oorproblemen heeft. Vooral wanneer deze seizoensgebonden zijn. Bij dieren met een lichte vacht zijn op een aantal plaatsen roodverkleurde haren te vinden als gevolg van likken. Bij vermoeden van allergie kan getest worden waarvoor het dier allergisch is. Vóór dit gebeurt moeten huidinfecties worden behandeld en een goede parasietenbestrijding worden uitgevoerd.

Wanneer de klachten niet seizoensgebonden zijn moet eerst gedurende 6 tot 8 weken een strikt dieet worden gegeven met een echt hypo allergeen voer (dus geen lam en rijst!) om voedsel allergie uit te sluiten als oorzaak van de klachten.

Heeft uw hond nog steeds jeuk na behandeling en dieet dan is een allergietest de volgende stap. Hierbij wordt een stukje huid op de ribwand geschoren, hier worden zeer kleine hoeveelheden ingespoten van de stofjes waar het dier allergisch voor kan zijn. Na 20 minuten wordt de test afgelezen, hieruit kan worden geconcludeerd of er een allergie bestaat tegen de geteste stofjes. Een allergietest kan ook worden gedaan middels bloedonderzoek, dit is echter minder betrouwbaar en minder breed dan de huidtest.

Is er een behandeling voor atopie?

Er is een behandeling. De belangrijkste stap is zoveel mogelijk verminderen van alle factoren die de allergie veroorzaken. Dit zal lang niet in alle gevallen mogelijk zijn. Daarnaast is er een aantal andere maatregelen mogelijk; het is vaak de combinatie hiervan die een behandeling succesvol maakt.

  • Preventie van parasitaire infecties: vlooienbeten activeren of verergeren de allergische reactie. Ook zijn honden met atopie gevoeliger voor schurft infecties.
  • Specifieke diëten met onder andere hogere gehaltes aan essentiële vetzuren verminderen de gevoeligheid van de huid voor allergene prikkels.
  • Bij regelmatig reinigen van de vacht met speciale shampoo’s worden allergenen en ontstekings-stofjes verwijderd en wordt het natuurlijke proces van afstoten van de huidcellen en herstel van de huidbarriere bevorderd.
  • Huidinfecties moeten onder controle worden gehouden, vaak met medicinale shampo, soms met orale medicatie.
  • Ontstekingsremmende preparaten(spray, gel, shampoo) kunnen indien nodig worden gebruikt naast de andere behandelingen.
  • Behandeling met een serum dat allergenen bevat waarvoor de hond overgevoelig is geeft in 65% van de gevallen een verbetering van de symptomen. Deze verbetering treedt vaak pas 9 maanden na het begin van de therapie op! Bij het stoppen van deze therapie komen de klachten vaak terug. Daarom zal het dier waarschijnlijk levenslang maandelijks een injectie met serum nodig blijven hebben.
  • Andere medicijnen kunnen nodig zijn. Prednison is goedkoop maar kan erg veel bijwerkingen hebben. Ciclosporines (Atopica) heeft veel minder risico’s voor de gezondheid maar is relatief duur. Antihistaminica zijn goedkoop, hebben weinig bijwerkingen maar hebben over het algemeen weinig effect.
  • Relatief nieuwe middelen zijn Apoquel en Cytopoint. Deze middelen hebben weinig bijwerkingen in tegenstelling tot de bovenstaande middelen. Bij veel honden met atopie werken ze uitstekend om de jeuk te onderdrukken.

Zal mijn hond genezen?

Het is maar zelden dat honden met atopie genezen of “er over heen groeien”. Zonder behandeling is het zelfs vaak zo dat de klachten ieder jaar erger worden. Bij de meeste honden kunnen de klachten door zorgvuldige behandeling wel onder controle worden gehouden.

Wat kan ik verder nog doen om mijn hond te helpen?

Wanneer de specifieke allergenen waar uw hond last van heeft kunnen worden vastgesteld, dan kunt u proberen contact daarmee te verminderen. Enkele voorbeelden: uw hond zoveel mogelijk binnenhouden wanneer er veel pollen in de lucht zitten. Uw hond binnen houden wanneer het gras gemaaid wordt, eliminatie van plaatsen waar huisstofmijten zich op kunnen houden (kleden, kussens, manden, etc) of in ieder geval uw hond daar niet bij in de buurt laten, aanschaf van een speciaal anti-mijten kussen.

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau