Alles over vlooien
De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden en katten en ieder dier zal op een zeker moment geinfecteerd worden. Met de huidige bestrijdingsmiddelen is het echter mogelijk te voorkomen dat vlooien een probleem worden in uw huis. Uw dierenarts kan u adviseren hoe u deze middelen effectief kunt gebruiken, zodat u niet wordt verrast door deze ongewenste gasten.....
Waarom is het zo moeilijk van vlooien af te komen?
Vlooien zijn diertjes met een gecompliceerde levenscyclus die maar een klein deel van hun leven op uw huisdier doorbrengen: alleen volwassen vlooien leven op uw dier en drinken zijn bloed. De jongere stadia leven in zijn omgeving, dwz uw huis. Voor iedere vlo die u op uw huisdier ziet lopen kunnen er honderden vlooien wachten om “aan boord” te springen bij het eerste het beste huisdier dat voorbij komt lopen. Of –bij gebrek aan beter- op de eigenaar
Waar leven vlooien?
Volwassen vlooien leggen eitjes in de vacht van uw huisdier. Tot wel 50 per dag. Deze eitjes blijven niet aan de vacht plakken, maar vallen op de grond. Na een paar dagen komen deze eitjes uit.
De larven verstoppen zich in vloerkleden, in kiertjes in de vloer en in de mand van uw huisdier. Ze leven van stof en van de uitwerpselen van volwassen vlooien. Deze laatste bestaan met name uit onverteerd bloed.
Na een tijdje verpoppen de larven. In de cocon vormt zich een volwassen vlo. Deze kan blijven rusten gedurende meerdere maanden, tot wel een half jaar.
Na een tijdje verpoppen de larven. In de cocon vormt zich een volwassen vlo. Deze kan blijven rusten gedurende meerdere maanden, tot wel een half jaar.
Komt de vlo uit de cocon, dan gaat hij opzoek naar een warmbloedig dier om zich te voeden. Bij gebrek aan een huisdier kan dit ook een mens zijn!
Deze cyclus kan plaatsvinden in 3 weken, maar jonge vlooien kunnen wel een jkaar leven voor ze volwassen worden en uw huisdier besmetten.
Volwassen vlooien kunnen 2 tot 3 maanden in leven blijven op hun gastheer.
Hoe weet ik of mijn huisdier vlooien heeft?
- Neem een vel wit papier en maak dit natPlaats het papier op een glad oppervlak met de natte kant naar boven
- Kam de vacht op het achterlijf van uw huisdier uit met een vlooienkam en klop dit uit op het natte papier.
- Zoek naar zwarte korreltjes, deze kleuren na 30 tot 60 seconden roodbruin (bloedresten)
Het kan zinvol zijn om –ook zonder dat sporen van vlooien worden gevonden- uw huisdier te testen op vlooienallergie.
Hoe kom ik van de vlooien af?
Voor een succesvolle bestrijding van vlooien is het van belang dat zowel uw huisdier als zijn omgeving worden behandeld met middelen die zowel de volwassen vlooien als de jongere stadia bestrijden. Hiervoor is een scala aan middelen beschikbaar (pipetten, tabletten, poeders, sprays en shampo’s). Deze zijn niet allemaal even effectief. Uw dierenarts kan u adviseren hoe u zo snel en effectief mogelijk uw vlooienprobleem te lijf kunt gaan.