Tandsteen verwijderen bij uw hond
Inleiding
Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze huisdieren kunnen aantreffen. Tandsteen ontstaat langzaam en bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën. De snelheid waarmee de aandoening tot stand komt varieert sterk van dier tot dier en heeft te maken met de samenstelling van het dieet (hard voedsel, zacht voedsel), de samenstelling van het speeksel en de mondflora(deze verschilt van dier tot dier) en de verzorging van het gebit door het baasje.
Gevolgen
Tandsteen vormt zich op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees, het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. Tanden en kiezen gaan hierdoor los zitten.
Tandsteen gaat in het algemeen gepaard met een onaangename lucht uit de bek. Deze lucht wordt door de eigenaar als het grootste probleem ervaren. Toch schuilen er in tandsteen enkele andere risico’s, welke voor het dier verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Soms kunnen bacteriën uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en via de bloedbaan elders klachten geven. Berucht hierbij zijn de tussenwervelschijf-, nier- en hartklep-ontstekingen.
Diagnose
Het is niet moeilijk om vast te stellen of uw dier last heeft van tandsteen. Ernstige gevallen verraden zich bijna altijd door een zeer slechte adem. Het is zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Let u hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen achterin de bek. Hier zit het eerste en het meeste tandsteen. U herkent dit als een bruine aanslag op het gebit.
Behandeling
Alvorens tot behandeling over te gaan wordt het dier gecontroleerd op eventuele bijkomende problemen, zoals eerder genoemd.
De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Dit moet doorgaans onder verdoving gebeuren, anders is het niet mogelijk om, vooral achterin, het gebit goed schoon te maken. Indien nodig geven we vooraf antibiotica om de genezing van het tandvlees te bevorderen en om uitzaaien van bacteriële infecties te voorkomen.
Voor de behandeling | Na de behandeling | |
Wanneer het gebit goed schoon is inspecteren we het op eventuele andere problemen, aangetaste of loszittende elementen worden verwijderd. Hierna worden de tanden gepolijst om de aanzet van tandsteen in de toekomst te vertragen.
Preventie
Om het ontstaan van tandsteen te voorkomen of vertragen zijn een aantal zaken van belang:
Voeding: Royal Canin heeft bijvoorbeeld een speciaal voer op de markt gebracht voorzien van speciale structuur waardoor de tanden schoongeschuurd worden. Daarnaast zijn er enzymen aan toegevoegd, zodat het tandsteen minder makkelijk op de tanden kan aanslaan. Doordat de bacteriegroei wordt tegen gegaan wordt de geur uit de bek duidelijk minder.
Kauwbotten: laat het dier regelmatig op kluiven of kauwbotten kauwen. Er zijn speciale kauwbotten bij ons verkrijgbaar, geïmpregneerd met enzymen welke de aanzet van tandsteen vertragen en de lucht uit de bek neutraliseren.
Tandenpoetsen: ook tandenpoetsen heeft een prima preventief effect. Bij de meeste dieren is dit na enig oefenen goed uitvoerbaar, hiervoor zijn speciaal gevormde tandenborstels en tandpasta verkrijgbaar. Levert dit toch grote problemen op, dan zijn er ook tandenpoetsgaasjes welke om de vinger gewikkeld worden, waarmee met name de buitenzijde van de tanden gereinigd kan worden. Normaal gesproken is 2 a 3x poetsen per week voldoende.
Wen uw pup vanaf het begin aan tandenpoetsen, dan geeft dit later minder problemen!
Ziet u ondanks alle voorzorgen toch nog tandsteen, neem dan contact met ons op en overleg of behandeling noodzakelijk is.