Honden

Het vaccineren van uw hond

Het belang van vaccinatie van uw huisdier wordt nogal eens onderschat. Zonder vaccinaties zouden vele dieren overlijden aan dodelijke infecties als hondeziekte, parvo en katteziekte. Dat bijvoorbeeld hondeziekte en parvo relatief weinig voorkomen is voor een groot deel te danken aan het feit dat het grootste deel van de honden populatie is geënt. Toch zien we dat deze ziektes met enige regelmaat de kop opsteken. 

Foto bij Het vaccineren van uw hond

De zin van jaarlijks vaccineren tegen alle ziektes staat echter al een aantal jaren ter discussie bij zowel dierenartsen als hondeneigenaren. Aangezien ook ten aanzien van vaccinaties het principe “baat het niet, het schaadt ook niet” niet opgaat is vaccineren steeds meer maatwerk geworden.

Tijdens de jaarlijkse vaccinatie krijgt uw dier niet alleen een prik, het wordt ook grondig onderzocht. De mogelijkheden voor aanvullend onderzoek nemen steeds meer toe en het belang van vroegtijdig opsporen van aandoeningen wordt steeds duidelijker. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen……

Meer informatie over vaccinaties


Is die jaarlijkse prik nu echt nodig?
Elk jaar weer valt het oproepkaartje van de dierenarts in de bus: “Denkt u eraan uw hond tijdig te laten vaccineren?” Uiteraard wilt u niet dat uw hond onnodige risico’s loopt en dus laat u uw viervoeter ieder jaar opnieuw vaccineren, al vraagt u zich weleens af: “is die jaarlijkse prik nu echt nodig?”

Vaccineren is zeker nodig. Zonder vaccins zouden vele honden overlijden aan dodelijke infecties als bijvoorbeeld hondenziekte en parvo. Het feit dat heel wat ongeente dieren gezond door het leven gaan heeft deels te maken met mazzel, maar voor het grootste deel met het feit dat het grootste deel van de hondenpopulatie wel wordt geent.

De zin van jaarlijks vaccineren tegen alle ziektes staat echter al een aantal jaren ter discussie bij zowel dierenartsen als hondeneigenaren. 

Waarom vaccineren?
Na de geboorte krijgt een pup met de eerste moedermelk afweerstoffen (maternale immuniteit) tegen de belangrijkste hondenziektes. Deze afweerstoffen beschermen de pup gedurende de eerste levensweken, maar worden langzaam afgebroken. Daarom is het belangrijk dat een pup vanaf de leeftijd van 6 weken gevaccineerd wordt zodat hij zelf antistoffen op gaat bouwen. Op 9 weken moet een pup zijn 2e pupvaccinatie hebben en op 12 weken zijn 3e en laatste pupvaccinatie. 

De weerstand die een pup daarmee opbouwt beschermt vervolgens tegen mogelijke infecties tot de pup een jaar oud is. Daarna is de hoeveelheid antistoffen zodanig gedaald dat een nieuwe vaccinatie nodig is. De weerstand wordt bij volwassen honden elk jaar op peil gehouden door het immuunsysteem regelmatig een “oppepper” te geven door middel van de (1, 2 of 3) jaarlijkse prik. Die prik bestond tot nu toe uit een “grote cocktail” van meerdere vaccins tegen verschillende ziekteverwekkers. 

Vaccineren wordt maatwerk.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het niet nodig is om een hond elk jaar te vaccineren tegen alle ziektes met de zogenaamde “grote cocktail”. De beschermingsduur van componenten als hondenziekte, parvo en hepatitis bedraagt zeker 2 jaar, maar voor de ziekte van Weil(overgebracht via de urine van ratten!) en parainfluenza is een beschermingsduur van 1 jaar aangetoond. 
Daarnaast blijkt dat het principe “baat het niet, dan schaadt het ook niet” niet opgaat. Hoewel de voordelen van een goede bescherming door middel van vaccinatie ruimschoots opwegen tegen de eventuele risico’s , kan het ongebreideld vaccineren van honden -bij dieren die daarvoor gevoelig zijn- leiden tot ontsporing van het immuunapparaat(autoimmuunziekte, mogelijk allergieen). Door uw hond gericht te laten vaccineren: -aanbieden wat hij nodig heeft en achterwege laten waar hij niets aan heeft- voorkomt u dat zijn immuunsysteem onnodig wordt belast. Dat wil zeggen: het ene jaar de “grote cocktail en het andere jaar de “kleine cocktail”. 

Vaccinaties als kapstok voor jaarlijkse gezondheidscontrole.
Tijdens de jaarlijkse vaccinatie krijgt uw hond niet alleen een prik, maar wordt hij ook grondig onderzocht. De mogelijkheden voor aanvullend onderzoek nemen steeds meer toe. Het belang van het vroegtijdig opsporen van aandoeningen wordt steeds duidelijker, voorkomen is tenslotte beter dan genezen…..

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau