Honden

U wilt een hond, wat nu?

U heeft een belangrijke beslissing genomen, er komt een nieuwe hond. Oké, er kleven nadelen aan zo'n nieuwe huisgenoot: vaker thuis zijn, minstens 3x daags wandelen, waarvan 1 keer minstens 1 uur, zeker in het begin veel tijd besteden aan elkaar leren kennen, trainen etc. Wat moet er gebeuren om uw nieuwe gezinslid goed te laten  'integreren",  tijdens vakanties opvang zoeken of de hond mee op vakantie? Welke maatregelen moeten dan getroffen worden? En zo voort...

Foto bij U wilt een hond, wat nu?

De eerste vraag die boven komt is: "wat past bij mij?" Een volwassen hond of een pup, welk ras, een reu of een teef, welk karakter etc etc. 
Het voordeel van een pup is dat het dier in veel opzichten nog een "onbeschreven blad" is. Het karakter wordt nog voor een groot deel gevormd, het heeft nog niet veel meegemaakt en u kunt het dier opvoeden naar uw eigen ideëen. Daar staat tegenover dat het dier zowel lichamelijk als geestelijk nog lang niet uitgegroeid is. De pup die u in huis krijgt is nog lang niet de hond die hij uiteindelijk zal worden! Daarnaast moet een pup nog veel dingen leren en ziet hij veel gevaren niet die een volwassen hond al kent .
Dat laatste nadeel heeft u bij een volwassen hond niet: het dier is wel uitgegroeid en toont dus de lichamelijke- en karakter eigenschappen die het uiteindelijk zal krijgen. Wel heeft het dier qua opvoeding de nodige "bagage" bij zich, dat wil zeggen dat het zich in de vóórliggende tijd de nodige eigenaardigheden kan hebben aangeleerd. Dit laatste hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Daarom is het zeer belangrijk dat u zich goed laat informeren over een aantal zaken: Waarom heeft de vorige eigenaar afstand gedaan van zijn hond? Wat is de (eventuele ziekte)geschiedenis(patientenkaart dierenarts!) van het dier? Hoe gedraagt het dier zich nu? 
Een oudere hond zal meer tijd nodig hebben om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Over het algemeen valt dit echter wel mee. Een hond heeft vooral behoefte aan een baas, iemand die duidelijk de touwtjes in handen heeft, iemand die bepaald wat er moet gebeuren. Hieraan ontleend een hond zijn zekerheid. Als u die rol kunt vervullen is uw nieuwe huisgenoot meestal gauw tevreden.

Het boek "Choose your pet like a vet" kan u handvaten bieden bij het maken van een keuze.

Uw keuze voor een pup of een oudere hond zal voor een groot deel afhangen van uw persoonlijke omstandigheden en behoeften. Een pup is niet altijd de beste keuze! 
Tenslotte: bedenk dat minstens 22.000 honden in asiels zitten te wachten op een nieuw baasje. Dit zijn zeker niet allemaal probleemhonden!

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau