Het steriliseren van uw hond
Wat gebeurt er bij sterilisatie?
Een sterilisatie is een buikoperatie die gebeurt onder algehele anaesthesie. Dit betekent dat uw hond vanaf de avond vóór de operatie niet meer mag eten (wel drinken) om complicaties tijdens de operatie te voorkomen. Hoewel de sterilisatie een ingreep is die wij zeer vaak uitvoeren, is het geen eenvoudige ingreep.Via een klein sneetje in de middellijn van de buik worden de eierstokken verwijderd. De toestand van de baarmoeder wordt beoordeeld en indien nodig wordt deze ook verwijderd (dit gebeurt met name bij oudere teven). Wat zijn de voordelen van sterilisatie? De loopsheid treedt niet meer op, geen bloedverlies, geen kans op ongewenste zwangerschap.
Het risico op het ontstaan van borstkanker wordt sterk gereduceerd, met name bij sterilisatie op jonge leeftijd.
Geen kans meer op het ontstaan van baarmoederontsteking (60% van alle ongesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd borstkanker!)
Veel minder kans op het ontstaan van suikerziekte (hormonen uit de eierstokken maken het dier gevoeliger hiervoor)
Bij sommige teven is schijnzwangerschap een probleem dat bij iedere cyclus terugkeert. Na sterilisatie is dit over. Wat zijn de nadelen van sterilisatie? Een dier dat gesteriliseerd is heeft eerder aanleg voor vetzucht, overgewicht is dus een groot risico. Uiteraard kunt u dit voorkomen door minder te voeren (tot wel 25% minder). Dieren die gesteriliseerd zijn worden niet sloom! Wel kunnen ze door sterk overgewicht minder actief worden.
Sterilisatie kan invloed hebben op het gedrag: gesteriliseerde teven worden vaak wat feller. Bij dominante teven kan dit een reden zijn af te zien van sterilisatie. Wanneer er meerdere honden zijn in een huishouden moet de onderlinge rangorde worden meegewogen in de beslissing al dan niet te steriliseren.
Bij sommige rassen(bijvoorbeeld de heidewachtel) kan sterilisatie invloed hebben op de vacht, deze kan verkleuren of pluiziger worden. Hierdoor kan regelmatig bezoek aan een trimsalon noodzakelijk zijn.
Een heel enkele keer ontstaat -door de hormonale veranderingen- op latere leeftijd urine incontinentie: er druppelt wat urine uit de vulva wanneer uw hond ligt te slapen. Dit heeft te maken met verslapping van de sluitspier van de blaas. Deze aandoening is in het algemeen met medicatie goed te verhelpen, bovendien is de kans hierop veel kleiner dan de risico's van baarmoederontsteking, borstkanker etc. Er zijn rassen waarbij dit risico wel groot is! (oa de Boxer) Wanneer kan ik mijn hond laten steriliseren? Het is mogelijk uw hond op 6 maanden leeftijd te laten steriliseren. Er zijn geen aanwijzingen dat vroeg steriliseren nadelig is voor de gezondheid en de lichamelijke ontwikkeling van uw hond. Het is wel zeker dat het preventieve effect ten aanzien van borstkanker steeds kleiner wordt naarmate de hond ouder is: dus liever in de eerste levensjaren.
Wij zijn van mening dat ingrijpen in de hormonale cyclus van de hond effect heeft op de geestelijke ontwikkeling. Daarom geven wij er de voorkeur aan het dier eerst verder te laten "rijpen", zodat het karakter van de hond op volwassen leeftijd kan worden beoordeeld en meegenomen in de beslissing het dier al dan niet te laten steriliseren.
Sterilisatie is wat ons betreft geen "standaard" ingreep, er moet een weloverwogen beslissing aan ten grondslag liggen. Is de operatie gevaarlijk? Hoewel er op onze praktijk alles aan gedaan wordt de risico's tot een minimum te beperken brengt een algehele narcose altijd een zeker risico met zich mee. Daarnaast kunnen complicaties optreden als nabloeding en wondinfecties. De kans hierop is klein en nooit helemaal uit te sluiten. Onze operatie- en anaesthesie methodes zijn erop gericht deze risico's tot een minimum te beperken. Uiteraard mag uw hond niet aan de operatiewond likken, een speciaal jasje of een kraag kunnen helpen dit te voorkomen. Is een sterilisatie duur? De kosten van sterilisatie varieren per dierenartsenpraktijk. Dit heeft te maken met de manier van werken (veiligheid van) anaesthesie (gasnarcose!) De gebruikte hechtmaterialen, pijnbestrijding, veilige antibiotica, nazorg etcetera. Bij complicaties op latere leeftijd (zie voordelen van sterilisatie) zijn de kosten in het algemeen veel hoger. Mochten de kosten een probleem voor u zijn overleg dan met uw dierenarts over de mogelijkheden.