Honden

Vers vlees voeding

Vers(rauw) vlees voeding is populair. Veel hondenbezitters zijn overtuigd van de voordelen van deze voeding. Tegenstanders wijzen juist op de risico’s van deze voeding.


Voordelen die worden genoemd door de voorstanders van rauw vlees:

  • De honden vinden het lekker
  • Het staat dichter bij de natuurlijke voeding van de wolf(voorouder van de hond). Rauw vlees bevat o.a. geen zetmeel/suikers.
  • De darmfunctie wordt verbeterd, hierdoor krijgt het dier een mooiere vacht, betere /minder ontlasting, een gezonder gebit, meer weerstand.
  • Goed geproduceerd rauw vlees bevat geen conserveringsmiddelen, kleurstoffen of andere toevoegingen.

Nadelen die worden genoemd door de tegenstanders van rauw vlees:

  • Veel diëten zijn niet compleet. Dit geldt zeker voor zelfgekookte diëten, maar dit geldt ook voor veel commercieel bereide diëten.
  • Rauw vlees bevat veel parasieten Toxoplasma, Neospora) en bacteriën (Salmonella, Campylobacter, E. coli) Zowel de hond als de eigenaar  kunnen hiermee besmet raken (likken).
  • Botstukjes in het voer kunnen voor beschadiging van maag en darmen of voor verstopping zorgen.
  • Rauw vlees bevat vaak veel vet, sommige honden kunnen hiervan diarree krijgen.

Veel van de gezondheidsclaims (mooiere vacht, betere darmfunctie, betere weerstand, etc) zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat deze effecten er niet kunnen zijn, ze zijn alleen niet bewezen. Het zetmeelgehalte van rauwe voeding is wel veel lager. Honden kunnen echter –in tegenstelling tot de wolf-  wél goed zetmeel verteren, gevolg van een evolutieproces van duizenden jaren.

De nadelen zijn wél wetenschappelijk bewezen. Honden die rauw vlees krijgen zijn veel vaker drager van Salmonella en zijn vaker besmet met multi-resistente bacteriën zoals ESBL. Ook eigenaren van deze honden blijken vaker besmet te zijn! Veel commercieel geproduceerd rauw vlees wordt gefabriceerd uit restproducten. Hier wordt niet altijd even hygiënisch mee omgegaan. Veel van deze producten worden besmet met poepresten, waardoor besmetting vaker voorkomt. Verhitting zou dit probleem oplossen, allen wordt het principe van rauwe voeding hiermee teniet gedaan.

Sinds kort is er een compleet voer op de markt dat een behandeling heeft ondergaan waardoor parasieten en bacteriën gedood worden: High Pressure Processing. Verder is dit een compleet voer,  waarbij alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn. De bovengenoemde bezwaren gelden hierdoor niet meer. Er zijn diverse dieetvoeders beschikbaar voor dieren met voedsel allergie, overgewicht, arthrose, nier- of blaasproblemen.

Heeft u nog vragen, dan willen wij u graag nader informeren. Bel gerust, tel: 0548-521222.

 

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau