Honden

Instructies voor het tandenpoetsen van uw hond

Instructies tandenpoetsen

Begin altijd met een schoon gebit. Bestaande gebitsproblemen, zoals een slechte adem, tandsteen, tandvleesontsteking of beschadigde tanden, leiden tot een gevoelig en pijnlijk gebit. Tandenpoetsen is dan een bijzonder pijnlijke en vervelende ervaring voor uw hond. 

Stap 1

instructies tandenpoetsen afb 1

Voordat u begint met tandenpoetsen moet u uw hond eerst aan een paar dingen laten wennen. Met name het feit dat u hem in zijn mond gaat aanraken. Til om te beginnen voorzichtig zijn lip op om zijn tanden en kiezen te bekijken. Dit is voor veel honden al eng, dus geef het zeker niet snel op. En beloon na elk stapje! Als uw hond dit zonder problemen accepteert, gaat u verder door zijn wangen over de tanden te masseren (met name over de achterste kiezen omdat deze de meeste gewenning nodig hebben). Ga daarna nog een stapje verder door zijn tanden aan te raken met uw vingers. Het kan soms nodig zijn dat u iets lekkers (zoals leverpastei of smeerkaas) moet gebruiken om op uw vingers te smeren bij het aanleren. Eenmaal per dag oefenen is voor veel honden voldoende.
 

Stap 2 

Dan moet uw hond wennen aan de smaak van de tandpasta. Smeer wat tandpasta op uw (schone) wijsvinger en laat uw hond het eraf likken. Herhaal dit enkele keren en beloon hem elke keer. Belangrijk is dat u hondentandpasta gebruikt, deze heeft niet alleen een lekkere smaak maar mag de hond gewoon doorslikken. Tandpasta voor ons mensen geeft beschadiging aan het slijmvlies van de maag. Als volgende stap kunt de tandenborstel met lauw water afspoelen en de tandpasta van de tandenborstel laten aflikken, neem tijd voor deze stap zodat hij/zij aan de tandenborstel kan wennen.

Stap 3
instructies tandenpoetsen afb 2
De volgende stap is uw hond te laten wennen aan het poetsen zelf. Houd met uw hand zijn bovenlip naar boven en smeer wat tandpasta op de wijsvinger van uw andere hand. Ga dan langzaam en zachtjes met uw wijsvinger over zijn tanden heen. Ga niet verder in zijn mond dan hij toelaat en herhaal dit proces bij al zijn tanden. Ook hier: beloon hem na elke keer.
Ga niet te snel, het gebit hoeft niet in 1 keer!!

Stap 4 
instructies tandenpoetsen afb 3
Mits u geen problemen meer hebt met de voorgaande stappen kunt u verder gaan met de vingertandenborstel. Maak deze nat, smeer er wat tandpasta op en laat uw hond de tandpasta eraf likken. Zo zal hij wennen aan het oppervlak van de tandenborstel. Ga weer zachtjes en langzaam over al zijn tanden heen. 
(de vingertandenborstel kan als het goed gaat gelijk vervangen worden door de tandenborstel)

Stap 5 
instructies tandenpoetsen afb 4
Nu uw hond gewend is aan het poetsen kunt u de echte hondentandenborstel pakken. Ook hier moet u eerst uw hond laten wennen aan de vorm en het materiaal van de tandenborstel. Dus laat hem eerst tandpasta van de tandenborstel aflikken. Als dat goed gaat begint u voorzichtig met poetsen met uw wijsvinger op de borstelkop.

Stap 6
instructies tandenpoetsen afb 5
Nu kunt u overgaan met het poetsen van andere tanden en kiezen. Ook hier: plaats uw wijsvinger op de borstelkop. Mocht dit allemaal goed gaan, probeer dan het poetsen van de voortanden. Haal zijn bovenlip omhoog met zowel uw duim als wijsvinger en poets daarna in een op- en neerwaartse beweging zijn voortanden. 

Mochten alle bovenstaande stappen succesvol zijn doorlopen, dan kunt u zelfs de binnenkant van de voortanden proberen te poetsen. Omdat dit ongemakkelijk is voor uw hond kan het even duren voordat hij/zij er aan gewend is. 


Belonen is erg belangrijk bij elk stapje. Ga niet te snel door met de volgende stap! En wil niet teveel tanden tegelijk doen en wordt nooit boos!

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau