Katten

Gebitsverzorging van uw kat

Of u veel of weinig aandacht moet besteden aan het gebit van uw kat is per dier verschillend. Er zijn katten met een gezonde mondflora en een gezonde voeding die een uitstekend gebit hebben waar u echt niets aan hoeft te doen. Helaas zijn er ook dieren met een minder gezonde mondflora waardoor van u als baasje de nodige verzorging gevraagd wordt tenminste, als u uw kat gezond wilt houden.

Een vieze geur uit de bek wordt door de meeste baasjes als het grootste probleem ervaren als het om gebitsproblemen gaat. Voor dierenartsen is dit slechts een bijkomend probleem: de bacterieën waarmee met name tandsteen gepaard gaat belasten de gezondheid van uw dier! Deze bacterieën blijven namelijk niet alleen in de bek zitten,maar verspreiden zich vrij makkelijk door het lichaam. Regelmatig worden bij ons honden aangeboden met keelontsteking, middenoor-ontsteking, bronchitis, maagzweren, abcessen nierfalen, lever- en hartproblemen. Door het gebit van uw kat goed te onderhouden houdt u hem dus gezond. 

Er zijn verschillende manieren om het gebit van uw kat te onderhouden. De makkelijkste zijn speciaal voer en kauwstaafjes. Dit zijn allemaal hulpmiddelen die een bescheiden bijdrage leveren. De beste aanpak is echter tandenpoetsen: door 2 a 3x per week het gebit van uw kat te poetsen verwijderd u de eiwitlaag die door verkeerde bacterieën gevormd wordt en voorkomt u de vorming van tandsteen. 

Tandenpoetsen bij katten is niet eenvoudig. Het vergt een zeer behoedzame aanpak: neem ruim de tijd (maanden) om het dier te laten wennen. Neem een pasta die zeer smakelijk is: de lekkere smaak is dan de beloning. Begin liefst van kitten af aan. Mocht poetsen echt niet lukken, dan is er nog een pasta waarmee niet gepoetst hoeft te worden: deze wordt alleen in de wangzak aangebracht. Uiteraard is deze minder effectief dan pasta waarmee gepoetst wordt. 

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau