Euthanasie van uw kat
Aan ieder leven komt een eind, ook aan dat van uw huisdier.
De levensverwachting van uw dier is helaas veel lager dan die van de mens. Dit betekent dat iedere eigenaar vroeg of laat voor een moeilijke beslissing komt te staan: is het tijd om mijn dier in te laten slapen....Soms is het duidelijk dat het dier ondraaglijk lijdt, maar vaak is er sprake van een “grijs gebied’ waarbij het langzaam maar zeker achteruit gaat en waarbij het antwoord op de vraag: “is het tijd om mijn dier in te laten slapen” niet makkelijk te geven is.
Een natuurlijke dood
Veel mensen hopen dat op een dag hun oude huisdier vanzelf zal overlijden, rustig ingeslapen in zijn/haar eigen mandje. Dit is natuurlijk het mooiste wat je je kunt voorstellen. Helaas is dit maar zelden de realiteit en zal de eigenaar, om een einde te maken aan het lijden, een afspraak met de dierenarts moeten maken.
Wanneer is euthanasie noodzakelijk?
Het is altijd moeilijk om te beslissen tot euthanasie en eigenaren stellen deze beslissing natuurlijk zo lang mogelijk uit.
Pijn is niet de enige reden om uw dier in te laten slapen, de kwaliteit van leven weegt ook zwaar. De uiteindelijke norm voor euthanasie is of uw dier nog plezier in zijn leven heeft. U als eigenaar kunt dit uiteindelijk het beste beoordelen, overleg met uw dierenarts kan wel helpen een aantal van uw vragen te beantwoorden.
Een aantal redenen voor euthanasie kunnen zijn:
- Ondragelijke pijn
- Niet meer normaal kunnen eten of drinken
- Niet normaal kunnen ademen wegens hart- of longziektes
- Niet normaal kunnen staan of bewegen
- Zo blind, doof of dement dat het dier niet kan functioneren
Hoe gaat euthanasie in zijn werk?
De dierenarts zal het dier een overdosering toedienen van een narcosemiddel, waardoor het dier rustig inslaapt, zonder hier iets van te merken.
Het toedienen van dit middel gebeurd in de bloedbaan. Afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar en van de omstandigheden kan ervoor gekozen worden het dier eerst onder narcose te brengen, of het euthanasiemiddel direct in een ader in te spuiten.
Bij de eerste methode duurt het wat langer voor het dier “slaapt”, waardoor er meer tijd is om afscheid te nemen. Daar staat tegenover dat de narcose prik wat pijnlijk kan zijn en dat het dier misselijk kan worden en kan wat gedesoriënteerd raakt.
De tweede methode is op het prikje door de huid na volkomen pijnloos. Het dier slaapt direct na injectie van het middel in. Voor het dier de prettigste methode, maar de snelheid waarmee het dier “weg” is wordt door een aantal mensen als te abrupt ervaren.
Soms kunnen er na het overlijden nog wat spiertrekkingen optreden(stuiptrekkingen) deze treden op na het overlijden. Ook kan uw dier urine of ontlasting laten lopen.
Moet ik erbij blijven?
Bespreek dit van te voren met uw dierenarts. Uw dier zal rustiger en minder angstig zijn wanneer u erbij bent, wanneer u hem vasthoudt en wanneet hij uw stem hoort. Het kan voor uzelf een troost zijn te weten dat uw dier niet geleden heeft en vredig is overleden. Wanneer u erg bang bent of gestresst dan kan uw dier dit ook voelen en daarop reageren...
Hoe zal ik me voelen?
Een huisdier is geen mens. Maar het is wel een lid van je gezin. De band met een huisdier kan dieper gaan dan die met heel wat mensen. Het is dus logisch dat het afscheid gepaard kan gaan met heftige emoties en dat is zeker niet iets om je voor te schamen! Iedereen uit zijn verdriet op een andere manier, dit helpt ook om het verlies een plek te geven. Het kan helpen dat er iemand met u mee naar huis gaat zodat u niet alleen in een leeg huis komt. Het is belangrijk over uw gevoel te praten met familie en met vrienden.
Hoe zullen mijn kinderen reageren?
Vaak is het overlijden van een huisdier de eerste keer dat een kind zich bewust wordt van de dood. Het is het beste om eerlijk uit te leggen wat er gaat gebeuren. Uw kind heeft misschien tijd nodig om afscheid te nemen van zijn huisdier en het zien van het overleden dier kan helpen om te begrijpen wat er is gebeurd. Het begraven van uw huisdier of het uitstrooien van de as kan helpen bij de verwerking. Praat ook over de goede tijden die u met uw huisdier gehad hebt. Kinderen verwerken het verlies van hun huisdier meestal sneller dan volwassenen.
Euthanasie thuis of op de praktijk?
Voor uw dier is het prettiger om in zijn eigen vertrouwde omgeving in te slapen. Toch geven sommige mensen er de voorkeur aan met hun dier op de praktijk te komen. Bespreek deze mogelijkheden met uw dierenarts wanneer u een afspraak maakt.
Wat gebeurt er met mijn dier na de euthanasie?
U kunt ervoor kiezen uw dier te laten cremeren of het zelf te begraven. In het laatste geval kan het verstandig zijn eerst te informeren bij de gemeente over de regelgeving. Na crematie is het mogelijk om de as terug te krijgen. Ook kunt u uw dier achterlaten bij de dierenarts. Het wordt dan opgehaald en naar de “destructie” gebracht, waar het wordt verbrand met dieren uit de veehouderij.
Zal ik ooit een nieuw huisdier nemen?
Sommige mensen zeggen dat ze nooit meer een huisdier nemen om dit verdriet niet nog eens mee te hoeven maken. Voor anderen helpt een nieuw huisdier juist bij het verwerken van het verdriet. De relatie die u krijgt met een nieuw huisdier zal nooit hetzelfde zijn als met het vorige, maar hij kan wel net zo waardevol zijn.