Konijnen en Knaagdieren

Huidmadenziekte of Myasis bij konijnen

Dit is geen verhaal voor mensen met een zwakke maag! Myiasis is een verschrikkelijke aandoening waarbij vliegenlarven zich in het konijn (vr)eten. Myiasis kan elk moment toeslaan zodra de temperatuur gaat stijgen en vliegen weer actief zijn. Konijnen zijn zeer gevoelig, maar ook bij schapen kan Myiasis veel ellende veroorzaken.

Viezigheid

Vliegen worden door de geur van rotting en viezigheid aangetrokken. Ontstekingen aan de huid maar ook aangekoekte ontlasting of voerresten kunnen zo gaan stinken dat vliegen eropaf komen om hun eitjes te leggen. Uit de eitjes kruipen maden die in het vervuilde gebied op zoek gaan naar eten en zich letterlijk te goed doen aan het konijn. De kleinste huidirritatie kan al voldoende zijn voor de maden om zich in het konijn te graven.

Maden

Het is daarom belangrijk dat u uw konijn dagelijks inspecteert op aanwezigheid van vliegenlarven of vliegen eitjes. Vliegeneitjes zijn zichtbaar als kleine witte stipjes op de vacht. Als u eitjes vindt, verwijder deze met een vlooienkam. De maden zijn kleine witte larven van de vlieg. U heeft ze vast wel eens gezien in de bak met groenteafval. Op het konijn kunnen er wel honderden tegelijk aanwezig zijn. Als u de maden op de vacht ziet kunt er van uitgaan dat er ook maden door de huid zijn gekropen. U kunt ze vaak onderhuids voelen kruipen. Elk konijn reageert anders op huidmadenziekte. Waar het ene konijn zich in een hoekje drukt, zal het andere dier druk rondjes gaan rennen om zo weg te lopen voor de pijn.

Naar de dierenarts!

Als de maden niet tijdig worden verwijderd zullen deze blijven doorgraven, met vaak fatale afloop. Dit kan snel verlopen. Zodra u merkt dat uw konijn getroffen is door Myiasis neem dan direct contact met uw dierenarts op. Uw dierenarts zal dit als een spoedgeval beschouwen en zal u vragen om naar de praktijk te komen. Daar kan uw dierenarts de maden verwijderen en het dier verder behandelen. Door de pijn kan het konijn in een shock toestand verkeren. Zo nodig wordt het konijn opgenomen.

Voorkomen

Het voorkomen van Myiasis is niet eenvoudig. Myiasis komt meer voor bij konijnen met overgewicht, met diarree of met een natte achterhand door bijvoorbeeld nat strooisel. Houd u konijn daarom schoon en droog en inspecteer het dier dagelijks. Het is ook mogelijk uw konijn regelmatig met een beschermende spray te behandelen. Als u vliegen rondom uw konijn ziet, controleer het dier dan direct. U kunt proberen om het verblijf van uw konijn met muskieten gaas af te zetten. Let dan wel op voldoende luchtcirculatie en dat het niet te warm wordt.

bron: Petplan

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau