Vakantiekriebels? Reiswijzer hond en vakantie

NieuwsKalender icoonvrijdag 15 maart 2019 08:51

Neemt u uw hond mee op vakantie naar het buitenland? Gezellig! Maar let er dan wel op, dat u met enkele belangrijke zaken rekening houdt. In het buitenland komen namelijk andere hondenziekten voor dan in Nederland. Dit kan betekenen dat uw hond bepaalde aanvullende vaccinaties nodig heeft of dat u andere beschermende maatregelen moet treffen.

Europees dierenpaspoort

Als u uw hond meeneemt op reis, moet die in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Dit paspoort is alleen via uw dierenarts verkrijgbaar. Een dierenarts mag het paspoort alleen afgeven aan honden die door middel van een chip zijn geregistreerd.

Vaccinaties

Waarschijnlijk brengt uw hond jaarlijks een bezoek aan uw dierenarts voor zijn herhalingsvaccinatie en een algehele gezondheidscontrole. Hierdoor is uw hond goed beschermd tegen de belangrijkste besmettelijke hondenziekten.

VOOR HET BUITENLAND IS EEN VACCINATIE TEGEN HONDSDOLHEID VERPLICHT! Deze moet minimaal 21 dagen vóór vertrek worden gegeven. Alleen dieren met een -geregistreerde- identificatiechip mogen worden gevaccineerd. Gaat u buiten Europa op vakantie? Let op! Voor sommige landen buiten Europa is ook een bloedonderzoek verplicht. Reis u met uw hond naar dit soort landen dan iss een lange voorbereiding vereist.

Hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte komen in Nederland gelukkig weinig meer voor doordat de meeste dieren gevaccineerd zijn. In veel landen is dat anders. Met name in de oostelijke en zuidelijke landen zijn de meeste dieren niet gevaccineerd en komen deze ziektes vaak voor. 

Sinds een jaar is het mogelijk uw hond te beschermen tegen de ziekte Leishmania middels een vaccinatie. Deze enting beschemt niet 100% tegen besmetting, maar wel tegen ziekte. Heeft u vragen? Bel ons: 0548-521222

Pas op voor parasieten!

Parasitaire infecties bij honden komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met de aanwezigheid van wormen, vlooien en teken. Honden die mee op reis genomen worden, lopen het risico gebeten te worden door exotische parasieten, zoals zandvliegen en hartwormmuggen. Tijdens het bijten kunnen deze zandvliegen en hartwormmuggen respectievelijk leishmania-parasieten of hartwormlarven overbrengen. Teken kunnen ook een aantal ziekteverwekkers overbrengen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (Borrelia), of een bloedparasiet, Babesia. Er zijn middelen die een goede bescherming bieden tegen teken, muggen en zandvliegen. Het werkingsspectrum van deze middelen kan echter sterk varieren. Bel ons voor de juiste informatie: 0548-521222

Ontwormen

Hartwormziekte (ofwel dirofilariose) is een ernstige ziekte bij honden. Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis). Door vrouwelijke steekmuggen worden microscopisch kleine hartwormlarfjes (microfilaria) overgebracht op de hond. De ontwikkeling vaan larve tot volwassen worm duurt ongeveer 6 maanden. Wij adviseren uw hond bij thuiskomst te ontwormen met een daarvoor geschikt middel. Dit moet na 4 weken herhaald worden. Bent u langer dan 4 weken op vakantie, dan moet iedere 4 weken ontwormd worden. Ruwweg kunnen we stellen dat Hartworm voorkomt ten zuiden van Parijs. 

In een veel landen komt de vossenlintworm voor. Dit is een zoönose, dat wil zeggen dat mensen hier ook mee besmet kunnen worden. Het is belangrijk uw hond te ontwormen bij terugkomst. 

Overige maatregelen

Voor een aantal landen (oa Noorwegen en Engeland) moeten dieren vóór vertrek preventief ontwormd worden.

Een aantal landen (oa Turkije) eisen een bloedtest om de bescherming tegen hondsdolheid vast te stellen.

Sommige landen (oa Oekraine) stellen een quarantaineperiode verplicht.

Invoereisen per land binnen Europa

Invoereisen per land buiten Europa

Heeft u vragen? Bel ons: 0548-521222

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Gehoord voelen en meedenkend!" Annette Nijverdal
""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau