Titeren of vaccineren?

NieuwsKalender icoondinsdag 28 april 2020 10:16

 

Om uw hond te beschermen tegen een aantal ernstige ziektes is het belangrijk hem regelmatig te laten vaccineren.

Bij de vaccinatie wordt uw hond in feite besmet met verzwakte of dode ziektekiemen waardoor een afweerreactie plaatsvindt: het dier maakt antistoffen aan tegen de betreffende ziekte. De grootte van deze afweerreactie (lees: mate van bescherming) is te meten, we noemen dit een titerbepaling ofwel titeren.  

Meestal wordt er gevaccineerd volgens een vast schema. Het is echter gebleken dat -voor een aantal ziektes (Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Leverziekte) bij individuele dieren- de bescherming (lees: de hoeveelheid antistoffen of “titer”) langer aanhoudt dan de periode die in het entschema wordt aangehouden.

Omdat vaccinaties -bij dieren die hiervoor gevoelig zijn- mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld allergieën of auto-immuunziekten, worden deze tot een minimum beperkt. Om ziekte uitbraken te voorkomen werd tot nu toe de minimale beschermingsduur van een vaccin gebruikt om het optimale moment voor hervaccinatie te bepalen.

Door titeren is het mogelijk de mate van bescherming te meten en in vele gevallen het moment van hervaccinatie uit te stellen.

Helaas is titeren niet mogelijk bij de ziekte leptospirose en besmettelijke hondenhoest(kennelhoest). Voor een goede bescherming tegen deze ziektes zal jaarlijks gevaccineerd moeten worden.   

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Om de bescherming van uw huisdier vast te stellen wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. Hierin wordt de hoeveelheid antistoffen tegen Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Leverziekte gemeten. Aan de hand van de uitslag wordt bepaald welke vaccinaties noodzakelijk zijn en welke kunnen worden uitgesteld. Bedenk dat voor de ziekte van Weil en voor hondenhoest de bescherming nooit langer dan een jaar is!

Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier?
Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord!
Altijd bereikbaar icoon0548 - 52 12 22 (onze praktijk is 24/7 bereikbaar)

Dit is wat mensen over ons zeggen:

""Vriendelijk, betrokken, deskundig, behulpzaam!" Anna Markelo
""Wij willen geen andere dierenpraktijk meer!" Hanneke Nijverdal
""Zeer tevreden" Ellen Nijverdal
""Vriendelijk en behulpzaam " A. Rijssen
""Uitstekend " Romanja Rijssen
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk internet- en reclamebureau