
Progesterontest voor het bepalen van het juiste dekmoment.
Teefjes worden gemiddeld één keer per half jaar loops, enkele rassen uitgezonderd. Tijdens deze loopsheid is de teef een korte periode bereid om zich te laten dekken en is ze ook maar enkele dagen vruchtbaar. Het is dus erg handig om die periode zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Dit kan met behulp van het meten van het gehalte aan progesteron, een vrouwelijk geslachtshormoon, in het bloed. De hoogte en het verloop van het progesteron vertelt ons wanneer de eisprong plaats zal gaan vinden bij de teef. Aan de hand daarvan bepalen wij het juiste dekmoment.
Het meten van het progesterongehalte kan bij ons op de praktijk met behulp van een nieuw bloedanalyseapparaat (Catalyst®) waarmee we snel een betrouwbare kwantitatieve uitslag krijgen.
De loopsheid bestaat uit een voorbereidende fase en een vruchtbare fase. De voorbereidende fase begint bij het afscheiden van rode uitvloeiing uit de vulva. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen, met een spreiding van 3 -17 dagen. Na deze fase is de vruchtbare fase waarin de eisprong plaatsvindt en waarin de teef dekbereid is. De eisprong vindt meestal plaats rond de 3e dag van deze fase (dus rond de 12e dag van de loopsheid). De uitvloeiing wordt in deze fase ook geleidelijk aan lichter van kleur.
Deze achtergrondinformatie laat zien dat het meest geschikte dekmoment erg kan variëren. We starten meestal op de 7e dag van de loopsheid met het bepalen van het progesterongehalte in het bloed. Afhankelijk van de waarde op dat moment plannen we het volgende bloedafname moment. Er zijn vaak meerdere progesteronbepalingen nodig om het exacte dekmoment te bepalen. Het kan nodig zijn om in het weekend een progesteronbepaling te doen. Uiteraard is dit ook mogelijk.